Kari Ennola:

Pohjoisia kuvia

Tervetuloa 50-vuotisjuhlanäyttelyyni. Näyttelyyn olen koonnut maisemakuvia viimeisen kymmenen vuoden ajalta Oulun pohjoispuolelle suuntautuneilta retkiltäni. Retkien ensisijainen tarkoitus ei ole ollut valokuvaus, vaan kuvat ovat syntyneet kuin siinä sivussa. Kutakin retkeä edustamaan olen valinnut yhden kuvan, joka kiteyttää juuri siihen retkeen liittyvät muistot.

Vanhin kuva on peräisin Vienan Karjalaan suuntautuneelta kuvausmatkaltani, missä retken päätarkoitus oli I. K. Inhan elämäntyöhön liittyvät kuvaukset. Sen jälkeen olen tehnyt seitsemän töihin liittyvää vaellusta Kuusamoon. Lasten kanssa olen tehnyt neljä vaellusta ja yhden melontaretken Kuusamoon, Hammastunturiin ja Muotkatuntureille. Seikkailukasvatusopinnot ovat vieneet minut Perämeren saaristoon, Hammastunturin erämaahan, Kilpisjärveltä kolmen valtakunnan rajaseuduille sekä Lyngenin vuoristoon Norjaan. Vaativien talviretkien kurssi vei minut Sarekin tunturialueelle ja alppikiipeilykurssi Narvikin seudulle Norjaan. Ominpäin talviretkeilyä olen harjoitellut Paistuntureilla, Inarijärvellä ja Sarekissa.

Näyttelyn kuvat ovat panoraamoja, jotka olen koostanut kuvankäsittelyohjelmalla useasta kuvasta. Siirtyminen isosta ja painavasta palkkikamerasta pieneen taskukameraan ja kevyeen jalustaan on ollut varsin luontevaa. Samalla pimiössä tapahtunut käsityö on muuttunut kuvankäsittelyksi tietokoneella. Panoraamojen kuvauksessa korostuvat samat valokuvauksen perusasiat kuin palkkikamerallakin. Jalkatyö hyvän kuvauspaikan valitsemiseksi on aivan keskeistä. Samoin sää ja sen luomat valaistusolosuhteet ovat tärkeitä tunnelman luojia. Kuvan rajaus ei niinkään ole tärkeää. Kuvaan olen pyrkinyt ottamaan mukaan kaiken, mikä kyseisessä paikasta on ollut mielenkiintoista. Tietokone on mahdollistanut värikuville saman kuvan sävyjen ja värien säätömahdollisuudet, mitkä aiemmin olivat mahdollisia vain mustavalkokuvaukselle.

Kuvat:

 1. Eteläinen Kolovar, Kemin saaristo, Venäjä, heinäkuu 2006.
 2. Oulankajoki, Kuusamo, kesäkuu 2010.
 3. Kitkajoki, Kuusamo, elokuu 2011.
 4. Torne Furö, Perämeri, Ruotsi, kesäkuu 2012.
 5. Kitkajoki, Venäänmutka ja Pähkänänkallio, Kuusamo, elokuu 2012.
 6. Siliänseljänlampi, Hammastunturi, Syyskuu 2012.
 7. Valjihat, Storfjord, Norja, maaliskuu 2013.
 8. Taivalköngäs, Kuusamo, heinäkuu 2013.
 9. Kiutaköngäs, Kuusamo, elokuu 2013.
 10. Rottenvikvatnet ja Kjostindane, Lyngen, Norja, syyskuu 2013.
 11. Guivi, Paistunturit, huhtikuu 2014.
 12. Haukkapää, Hammastunturi, kesäkuu 2014.
 13. Oulankajoki, Kuusamo, elokuu 2014.
 14. Siltasaaret, Inarijärvi, tammikuu 2015.
 15. Ruohtesvágge, Sarek, Ruotsi, maaliskuu 2015.
 16. Njágoaivi, Muotkatunturit, kesäkuu, 2015.
 17. Storsteinsfjellet, Narvik, Norja, heinäkuu 2015.
 18. Hillasaaret, Inarijärvi, tammikuu 2016.
 19. Ähpár-massiivi ja Liehtjitjávrre, Sarek, Ruotsi, maaliskuu 2016.
 20. Kuárvikozzâ, Muotkatunturit, kesäkuu 2016.