Tekstin tuominen Indesigniin

Järkevin tapa toimia tekstin kanssa on kirjoittaa teksti varsinaisessa tekstinkäsittelyohjelmassa ilman erityisempiä muotoiluja ja tuoda vasta sitten Indesigniin. Tämä jo pelkästään siksi, että tavallisissa tekstinkäsittelyohjelmissa on paremmat oikeinkirjoitustyökalut. Indesigniin on mahdollista ostaa erikseen tekstinkäsittelyohjelmien tasoinen oikeinkirjoistustyökalu, mutta sen hinta on lähes yhtäsuuri kuin itse ohjelman. Indesign kykenee lukemaan lähes kaikkia tavallisimpia tekstinkäsittelyohjelmien tiedostoja, mutta jos käy niin, että se ei käytettyä muotoa tunnista, kannattaa tiedosto tallentaa RTF tai TXT-muotoon.

Tekstin sijoittaminen aloitetaan valitsemalla File --> Place:

Valinnasta aukeaa seuraavanlainen ikkuna:

Tässä kohdassa kannattaa ole Show Import Options valittuna, jotta pääsee vaikuttamaan tuontiasetuksiin. Tällöin aukeaa vielä seuraavanlainen ikkuna:

 

Include kohdassa päätetään tuodaanko tekstin mukana sisällysluettelo (Table of Contents), hakemisto (Index), alaviitteet (Footnotes) tai loppuviitteet (Endnotes). Formatting-kohtaa kannatta miettiä. On mahdollista säilyttää tekstinkäsittelyohjelman muotoilut, mutta jos niitä ei ole paljon, pääsee ehkä helpommalla poistamalla muotoilut ja tekemällä ne uudestaan Indesignissa.

Tekstisijoituskursori näyttää seuraavalta:

 

Vie kursori haluamasi tekstilohkon tai palstan yläreunaan ja paina, jolloin teksti sijoittuu haluaamaasi kohtaan. Jos sijoitettu tekstilohko päättyy punaiseen nelikulmioon, jonka sisällä on plus-merkki, tarkoittaa se sitä, että tekstilohkossa on sisällä tekstiä, joka ei mahdu sivulle. Klikkaa silloin tätä punaista plusmerkkiä ja kursorisi muuttuu yllä kuvatun kaltaiseksi ja pääset osoittamaan sillä paikan, josta teksti jatkuu. Ole kuitenkin varovainen, koska tekstilohkoja pääsee linkittämään mihin tahansa järjestykseen ja on helppoa laatia dokumentti, jossa teksti hyppii sikin sokin sivulta toiselle täysin käsittämättömässä järjetyksessä. Tällaisen dokumentin järjestäminen onkin sitten vaikeampi juttu.

Painamalla vaihtonäppäimen pohjaan tekstisijoituskursori muuttuu ns. automaattijuoksutuskursoriksi, jolloin Indesign juoksuttaa tekstin automattisesti sivulta toiselle ja tekee tarvittavan määrän sivuja tyhjiä sivuja lisää. Jos taas pidät alt-näppäintä pohjassa, muuttuu kursori ns. puoliautomaattikursoriksi, jolloin sinun itse tulee aina osoittaa minne teksti jatkuu, mutta kursoria ei tarvi ladata täyteen tekstiä joka sivun lopusta.

Edellinen Seuraava

Indesign CS4

Uuden aloittaminen
Sivupohjat
Muotoilut
Tekstin tuominen
Tyylimäärittelyt
Kuvien tuominen
Kuvan asetukset
Kuvan upotus
Anfangi
Värit
Riviongelmat
Kirjanen
Pdf:n teko

Indesign CS2

Uuden aloittaminen
Sivupohjat
Muotoilut
Tekstin tuominen
Tyylimäärittelyt
Kuvien tuominen
Kuvan asetukset
Kuvan upotus
Anfangi
Värit
Riviongelmat
Kirjanen
Pdf:n teko

Pagemaker

Uuden aloittaminen
Sivupohjat
Tekstin tuominen
Tyylimäärittelyt
Muotoilut
Kuvien tuominen
Värit
Riviongelmat
Kirjanen
Pdf:n teko

Alkuun