Sävyalan laajentaminen

Välillä on kohteita, joissa digikameran kyky toistaa tummia ja vaaleita sävyjä ei riitä. Tällöin voi kuvata monta kuvaa peräkkäin samasta kohteesta käsisäädöllä yli- ja alivalottaen siten, että syntyy seuraavanlainen sarja. Sarjassa kunkin kuvan välinen valotusero on kaksi aukkoa.

Näistä kuvista on mahdollista Photoshopilla koostaa seuraavanlainen kuva. Tämä kuva on ehkä jo hieman luonnoton, mutta tekniikka sopii moniin paljon hillitympiinkin esimerkkeihin.Tavallisimmin käytän tekniikkaa estämään taivaan puhkipalamista kuvassa.

Kuvat voi asemoida leikepöydän kanssa päällekkäin tai sitten Photoshop CS3:n photomerge tekee sen automaattisesti. CS2:ssa oleva photomerge ei kykene tekemään sitä tarpeeksi tarkkaan. Tässä ikkunassa tulee vain valita Reposition Only ja ottaa ruksi pois kohdasta Blend images together:

Photoshop CS2:ssa täytyy tyytyä kuvien kohdistamiseen käsin päällekkäin, sillä vaikka kuvat onkin otettu jalustalta voi niissä silti olla pientä eroa kohdistuksissa. Kohdistus onnistuu parhaiten laittamalla kuvat päällekkäin kerroksiksi ja suurentamalla kuvasta pienen selvän yksityiskohdan. Sen jälkeen kerros kerrallaan laittaa päällä olevan kerroksen läpinäkyvyydeksi 50% ja siirtää sen kohdalleen ja sitten seuraavan jne...

Tämän jälkeen kuva käydään läpi aloittaen tummimmasta tai vaaleimmasta kuvasta siirtyen kohti toista päätä lisäten aina seuraavasta kerroksesta sävyjä maskien avulla, kuten aiemmissa kohdissa on kuvattu. Layers-paletin kuuluisi lopullisessa kuvassa näyttää suurinpiirtein tällaiselta:

Tarvittaessa voidaan joitain kerroksia monistaa ja käyttää samaa valotusta kahdessa eri tavoin käsitellyssä keroksessa, jos on tarpeen. Useinmiten se ei kuitenkaan liene tarpeellista. Kuitenkin tumminta ja vaaleinta kerrosta ainakin tarvitsee säätää lopullisessa kuvassa niin, että kuvan tummimmat ja vaaleimmat sävyt ovat kohdallaan

Photoshopissa on mahdollisuus käyttää myös ns. HDR-kuvia tähän samaan tehtävään, mutta niissä on ainakin luontokuvaajan kannalta merkitäviä vaikeuksia liikkuvissa kohteissa (kuten aallot, tuulessa heiluvat puut), joten nykyisellään se teknikka ei toimi käytännössä. Myös muutenkin se tekniikka on vielä hieman vaikeasti hallittava.

Edellinen Seuraava

Photoshop
(v.CS2 eng)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva
Varjo
Raw-kuvat
Linssivirheet
Panoraama
Sävylaajennus

Photoshop
(v.7 fin)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva

Alkuun