Digikameran Linssivirheiden korjaaminen

Varsinkin pienikokoisissa harrastelijadigikameroissa on muutamia linssivirheitä, joita voi joutua korjailemaan photoshopissa. Ainakin minun pienessä pokkarissani on huomattava tynnyrivääristymä, joka ilmenee suorien viivojeen käyristymisenä kuvan keskiosassa ulospäin. Vääristymä on varsin suurta varsinkin zoomin laajakulmaisessa päässä. Toinen häiritsevä linssivirhe eri värisävyjen taittuminen hieman eri kohtiin. Molempiin ongelmiin löytyy apua suotimista löytyvästä Distort --> Lens Correction:

Tyynyvääristymä on zoomeissa polttovälikohtainen, joten järjestelmällinen kuvaaja voisi laatia taulukon, jonka perusteella korjauksen määrän voisi määritellä. Vähemmän järjestelmällinen kuvaaja, voi korjata viivojen kaareutumisen vain silloin kun se on häiritsevää. Helpointa virhe on määrittää kuvasta, jossa on jokin viivasuora elementti kuten esim. taivaanranta kaukana kuvan keskilinjasta. Lens Correction -ikkunassa on ylimpänä säädin, jolla kuvaan lisätään tyyny- tai tynnyrivääristymää, kunnes viiva on kutakuinkin suora. Varsinaisessa kuvaikkunassa kannattaa olla grid valittuna, johon viivan suoruutta on helppo verrata. Virhe on tosiaan polttovälikohtainen ja omassa kamerassani olen huomannut +5:n suuruisen korjauksen olevan sopiva, kun kuva on otettu laajakulmaisimmalla polttovälillä. Asetukset on mahdollista tallentaa nimellä, joten on helppo tehdä jokaiselle käyttämälleen polttovälille omat asetukset, jolloin arvoja ei tarvitse muuttaa tai muistaa joka kerta.

Toinen häiritsevä linssivirhe on eri värien taittuminen eri paikkaan, joka näkyy varsinkin tummissa kohteissa vaalealla taustalla. Siksipä tämän virheen määrittämistä varten kannattaa valita kuva missä on oksia valkoista taivasta vasten. Esikatselusta tulee suurentaa kuvan nurkka hyvin suureksi ja nyt kannattaa myös poistaa grid-valinta. Nyt kohdassa Chromatic Aberration olevilla liukusäätimillä pyritään pienentämään ääriviivojen värillisyys mahdollisimman vähän häiritseväksi. täydellisesti se ei ole mahdollista, mutta sitä voi vähentää hyvin huomattavasti.

Tämän säädön voi tehdä myös jo kuvia raw-muodosta avattaessa, jos kuvat alunperin siinä muodossa on kuvannut. Mielestäni siinä vaiheessa se ehkä tulee paremmin huomioiduksi. Myös tämä säätö on polttovälikohtainen, joten kun siihen kerran on löytänyt oikeat arvot, samoja arvoja voi käyttää myöhemmin samalla polttovälillä.

Edellinen Seuraava

Photoshop
(v.CS2 eng)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva
Varjo
Raw-kuvat
Linssivirheet
Panoraama
Sävylaajennus

Photoshop
(v.7 fin)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva

Alkuun