Digikameran Raw-tiedoston avaaminen

Digikameralla parhainta kuvalaatua syntyy kuvaamalla jpg-muotoisten kuvien sijasta Raw-kuvia, mikäli kameran ominaisuudet sen sallivat. Tärkeimpinä etuina on valkotasapainon tarkempi määrittäminen (värivirheiden korjaaminen), mahdollisuus korjata valotusvirheitä sekä laajempi sävyala (Kuvan tuummiin ja vaaleisiin alueisiin on mahdollista saada enemmän sävyjä.). Tästä syystä puhutaan digitaalisesta negatiivista. Photoshop CS2:n yksi suurimmista eduista edeltäjiinsä on juuri parempi tuki digikameroiden Raw-kuville.

Kun Photoshopista avaa Raw-kuvan aukeaa seuraavanlainen ikkuna:

Vasemmassa yläkulmassa on painikkeita, joilla voidaan katsoa kuvan yksityiskohtia, rajata tai kiertää kuvaa, mutta tärkein painikkeista on kolmas vasemmalta, eli valkotasapainon säätöön tarkoitettu pipetti, jolla voi osoittaa kuvasta paikan, jonka tulee toistua lopullisessa kuvassa puhtaan harmaana.

Valkotasapainon voi säätää myös kuvan oikeassa reunassa olevilla säätimillä, jos kuvasta puhtaan harmaata ei tunnu löytyvän. Kannattaa ensiksi kokeilla päivänvaloa (Daylight) tai keinovaloa (tungsten), jos kuva on kuvattu hehkulampun valossa. Temperature säädin säätää kuvaa punertavan ja sinisen välillä. Tint säädin liilan ja vihreän välillä.

Valkotasapainon alla olevilla säätimillä voi säättä kuvan tummuutta, kuvan jyrkkyyttä ja värien kirkkautta. Kuva kannattaa säätää tässä hieman latteaksi ja parannella sitä sitten Photoshopissa tarkemmin. Contrast ja Shadows säätimiä kannattaa siis lähes aina siirtää hieman vasemmelle siitä mihin automatiikka ne asettaisi.

Adjust-välilehden alta löytyy lisää välilehtiä, joilla voidaan mm. parannella linssien tekemiä virheitä, terävöittää kuvaa ym.. Linssivirheiden korjausta lukuunottamatta näistä useimmat säädöt kannattaa tehdä jo avatuille kuville ja luottaa automatiikkaan.

Adjust-välilehden yläpuolella on histogrammi, mistä voi tarkkailla, että kuvan sävyt mahdollisuuksien mukaan sijoittuvat sävyalalle, eivätkä leikkaannu.

Kuvan alla on valikko, jossa valitaan millainen kuva tehdään. Koko (Size) kannattaa olla kameran kennoa vastaava eli suurin valikosta. Väriavaruuten (Space) ei kannattane koskea. Bittisyvyys (Depth) kannattaa olla 16 bittinen, jos kuva meinaa vielä vähänkin enemmän muokata. Kuvan terävyys (Resolution) kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan, mutta tässä se on aika merkityksetön valinta, koska kuvan koko kompensoi resoluution vastaavasti.

Lopuksi paina open ja kuva avautuu Photoshoppiin muokattavaksi edelleen.

Edellinen Seuraava

Photoshop
(v.CS2 eng)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva
Varjo
Raw-kuvat
Linssivirheet
Panoraama
Sävylaajennus

Photoshop
(v.7 fin)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva

Alkuun