Tasojen käyttö

Kuvan eri osien säätäminen toisitaan riippumattomasti tapahtuu helpoimmin tasojen avulla. Hyvin tavallista on esimerkiksi se, että kuvan taivas on niin paljon muuta kuvaa vaaleampi, että taivaasta joutuu tekemään suhteessa paljon tummemman kuin maasta, jottei taivas olisi ihan vitivalkoinen tai maa liian tumma. Tällöin kuva jaetaan kahteen kerrokseen (tasoon), joista jommalle kummalle määritellään tasomaski. Tasomaskin ollessa musta käytetään siinä kohdassa kyseessä olevan tason alla olevaa kuvaa. Kun taas tasomaski on valkoinen käytetään tasomaskilla olevaa kuvaa kyseisessä kohdassa. Kun se on harmaa sekoitetaan tasoa ja sen alla olevaa kuvaa harmaasävyn suhteessa. Katsotaan seuraavassa vaihe vaiheelta miten se tehdään.

Ensimmäiseksi kopioidaan kuva kahdeksi tasoksi Taso --> Monista taso...:

Valinnasta aukeaa seuraavanlainen ikkuna, jossa uudelle tasolle voi antaa kuvaava nimen, mistä on ainkin silloin hyötyä, jos tasoja on paljon:

Seuraavaksi tasoon lisätään tasomaski, jatkosta riippuen voi valita paljasta tasomaski, jolloin tasomaskista tulee valkoinen tai kätke kaikki, joilloin tasomaskista tulee musta.

Varsinaisen tasomaskin piirtämiseen voi käyttää useita työkaluja:

Liukuvärjäystyökalu

Erilaiset lassotyökalut

Taikasauva

Liukuvärjäystyökalulla voidaan helposti piirtää gradientti, jonka alueella sävy vähitellen vaihtuu mustasta valkoiseen. Monikulmiolassolla voidaan piirtää hyvin tarkka rajapinta esim. seuraamalla taivaanrantaa. Magneettinen lasso toimii kuten tavallinenkin lasso, mutta hakeutuu suurimpaan kontrastirajaan määritellyllä alueella. Tavallisen lasson käyttäminen on lähes mahdotonta hiirellä, mutta piirtopöydän kanssa sitä käyttävät monet. Taikasauvalla voidaan valita lähes saman sävyisiä alueita. Maaliruiskulla ja siveltimellä voidaan näiden jälkeen tarkentaa maskia.

Näiden säätöjen jälkeen tasot paletin tulisi näyttää kutakuinkin tältä:

Tämän jälkeen molempien tasojen sävyt, värikylläisyys, väritasapaino ja käyrät voiddan säätää erikseen niin, että ne ovat haluamamme. Lopuksi, kun olemma varmoja, ettemme haluaa tehdä tasoille enää muutoksia, tasot voidaan yhdistää takaisin yhdeksi kuvaksi Taso --> Yhdistä tasot:

Päällekkäisiä tasoja voi kuvassa olla periaatteessa loputtomiin, itselläni on hyvin tavallista, että lopullinen kuva koostuu yli kymmenestä päällekkäisestä tasosta, joita voi yhdistellä myös hierarkisesti. Rajoituksen päällekkäisten tasojen määrälle asettaa lopulta tietokoneen keskusmuistin koko; päällekkäiset tasot kasvattavat dokumentin kokoa hyvin nopeasti ja kun dokumentin koko kasvaa lähelle keskusmuistin kokoa ohjelman toiminta hidastuu hyvin hitaaksi.

Edellinen Seuraava

Photoshop
(v.CS2 eng)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva
Varjo
Raw-kuvat
Linssivirheet
Panoraama
Sävylaajennus

Photoshop
(v.7 fin)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva

Alkuun