Panoraamakuvan tekeminen

Panoraamakuvaa varten tarvitset monta kuvaa samasta kohteesta vierekkäin kuvattuna. Huomaa, että kuten mallissa, kuvien tulee mennä reilusti päällekkäin.

Näistä kuvista muodostuu seuraavanlainen Photoshop CS2:lla seuraavanlainen panoraama:

Luvalla sanoen Photoshop CS3:llä photomerge toimii tavattoman paljon paremmin. Vertaa esimerkiksi taivaanrannan suoruutta ja jalustan vasemmanpuoleisen jalan kohtaa, missä vanhalla photoshopilla on kaksoiskuva. Tämän lisäksi CS2:lla työskentely on varsin sattumanvaraista.

Panoraaman kokoaminen aloitetaan avaamalla täysikokoiset kuvat photoshoppiin. Photoshop CS2:ssa kuvien tulee olla 8 bittisiä ja tallennettuna muuhun kuin raw-muotoon. CS3:lla tämä ei ole välttämätöntä. Tämän jälkeen valitaan Automate --> Photomerge:

Sen jälkeen valitaan kuvat, joista panoraama tehdään:

Sen jälkeen avautuu panoraaman koonti-ikkuna:

Valinnalla Normal kuvat vain asemoidaan päällekkäin. Valinnalla Perspective ohjelma yrittää asetella kuvat päällekkäin. Todellista kameran perspektiiviä jäljitellen. Cylindrical Mapping jäljittelee pyörähtävälinssistä panoraamakameraa. Ilman sitä jäljitellään tavallista panoraamakameraa. Koska Photoshop CS3 laskee kuvat niin paljon paremmin laitan tässä esimerkit sillä tehtyinä. Varsinaista yhdistämistä ennen oikaisen taivaanrannan ja objektiivin melko suuren tynnyrivääristymän.

Siis Perspektive ilman Cylindrical Mapping -valintaa rajaamattomana. Kuten kuvasta näkyy se aiheuttaa voimakkaat laajakulmaobjektiivin vääristymät kuvan reunoille. Samoin kuvan reunoilla olevat objektit kasvavat suhteettoman suuriksi. Ja kuten kuvasta näkyy vain kolme kuvaa oli mahdollista yhdistää yhteen, sillä teoreettinen kuvakulma tällä valinnalla on enintään 180 astetta. Käytännön rajat tosin tulevat varmaan jo tuossa noin 120 asteen kohdalla vastaan.

Sen jälkeen pyörähtävälinssistä panoraamakameraa jäljittelevä Cylindrical Mapping. Tässä tapauksessa kuvan reuna-alueille ei tule vääristymiä. Kuvan perspektiivi on luonnollinen joka suuntaan. Sen sijaan vaakasuorat viivat, jotka eivät ole taivaanrannassa vääristyvät käyriksi. Yhdistettävien kuvien määrällä ei myöskään tässä tapauksessa ole väliä vaan panoraama voi muodostaa vaikka täyden ympyrän.

Photoshop CS3:ssa photomerge-toiminnossa on vain yksi valintaikkuna, josta löytyvät samat komennot kuin CS2:stakin:

Edellinen Seuraava

Photoshop
(v.CS2 eng)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva
Varjo
Raw-kuvat
Linssivirheet
Panoraama
Sävylaajennus

Photoshop
(v.7 fin)

Kuvan koko
Taivaanrannan oikaisu
Rajaus
Tummuus ja Kontrasti
Värikylläisyys
Värisävy
Väritila
Käyrät
Terävöitys
Tasojen käyttö
Retusointi
Sulatus
Tekstikuva

Alkuun